Kuchnia polska encyklopedia sztuki kulinarnej

Nasza kuchnia nie należy do najmniejszych, natomiast to za sprawą znacznej liczbie mięs, które w niej znajdziemy. Stanowią one niejako esencją dobrej, polskiej, domowej kuchni.

Przyrządzanie mięs nie chodzi do najlepszych zadań. Z pewnością każdemu zdarzyło się trafić na mięso łykowate czy twarde. W wszystkiej kuchni powinien znaleźć się przedmiot, który ochroni nas od kulinarnych mięsnych wpadek - rozdrabniacz do ciała. Koncentruje się on, zazwyczaj, z kilkudziesięciu małych ostrzy, osadzonych obok siebie. Gadżet ten działa do delikatnego nakłuwania mięsa, bez miażdżenia ścięgien. Idealnie sprawdzi się do całego rodzaju kotletów czy steków. Ostrza, w które wyposażony jest rozdrabniacz do mięsa winnym być skonstruowane ze pewni nierdzewnej - nie ale dla trwałości przedmiotu, a i dla higieny i funkcjonalności. Cała reszta obudowy zrobiona jest zwykle z ciała sztucznego. Mięso, które stało nakłute rozdrabniaczem, zachowuje naturalne soki wewnątrz, co sprawia, że nawet po smażeniu otrzymujemy soczyste, miękkie mięso. Sam proces obróbki termicznej robi się równomiernie, a też wielu szybciej. Podobnie czas marynowania ulega znacznemu skróceniu.

I możemy liczyć, że przyprawy, którymi posypaliśmy mięso, wpadły w jego głąb, co przyczyni się do niezrównanego smaku mięsa. Rozdrabniacz do mięsa stanowi wyjątkową opcją dla klasycznego tłuczka. Sam proces przygotowania mięsa kończy się nie tylko sprawniej, tylko także ciszej. Dla pań domu istnieje ostatnie ciężka oszczędność energii. Rozdrabniacz, niepozornych rozmiarów jest znacznie funkcjonalny i wolno go bardzo chętnie umyć pod tą wodą, aczkolwiek nie wszystkie możemy dać do zmywarki. W tym końca warto nauczyć się z poradą obsługi. Przy myciu ręcznym chwali się ostrożność - ostrza mogą nas łatwo skaleczyć! Rozdrabniacz do mięsa to nieodłączony towarzysz wielu profesjonalnych kucharzy, ale te i pań domu, które znają, że tą linię formą przygotujemy kruche i soczyste mięso.