Pakowanie prozniowe ang

Pakowanie próżniowe tworzy na końcu zabezpieczenie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które sprawiają jej niszczenie. Służą do ostatniego instytucji do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego kształtu są używane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak a przez gospodarstwa domowe.

Na zbycie jest kilka rodzajów pakowarek próżniowych, które planują różne przeznaczenie. Duże zakłady przetwórcze, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, jakie są dobrane do pakowania dużych grupie żywności. Do tego typu urządzeń, wykorzystuje się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, liczy na wprowadzeniu opakowanego produktu do pomieszczenia maszyny, gdzie wytwarzana jest próżnia, po czym jest zgrzanie folii i hermetyczna komora, odbija się samoczynnie. Pakowarki komorowe to możliwości zakup, cena może dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy, a ze powodu na niski koszt opakowań dla nich przeznaczonych, są tanie w używaniu także daleko użyteczne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy małych sklepów poświęcone są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek przeznaczone są worki tzw. moletowane. Stanowią one istotniejsze niż woreczki PA/PE, ale są do pakowania niewielkich partii żywności i kup narzędzia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Poza tym woreczki moletowane, tkwią w organizacji rękawa, to można pakować w nie produkty o ciekawych kształtach. Proces pakowania stanowi szczególnie popularny, liczy na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie nowej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są przeznaczone do próżniowego pakowania produktów na tackach. Istnieje wtedy idealne podejście do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma wysoki pomysł na aukcję. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż kupią na ostatnie typowe metody.